Jannum

Jannum- Presentatie voor de OKK Bondsdag 2013.

Een aantal jaren geleden is er door het door het Bondsbestuur een vraag  bij de Oud katholieke dames neergelegd;”Wie heeft er een idee voor een nieuwe activiteit voor de Vrouwenbond?”

In september 2012 hebben Klaske Scholte en Janneke Lettinga  concreet een antwoord op deze vraag van de OKK Vrouwenbond proberen te geven. Ons idee was Pelgrimeren in Jannum.(Friesland).

Pelgrimeren in Jannum

Uitgangspunt. Pelgrimeren is je eigen weg gaan in de ontmoeting met de a(A)nder.                                     M.a.w.

  • Men gaat zelf op weg, het onbekende tegemoet.
  • Men gaat letterlijk en figuurlijk, eigen gestelde en vertrouwde grenzen over.
  • Het is geen geheel verzorgde reis waar bij alles vast staat en verzorgt is. Het heeft een bepaalde soberheid als kenmerk .
  • Men gaat in vertrouwen in zich zelf en de ander.
  • Men staat open om het/de onbekende te ontmoeten, in woorden, muziek en stilte.
  • Het is een activiteit die door de Oud Katholieke Vrouwenbond georganiseerd wordt.
  • Als het niet anders staat aan gegeven is het een vrouwenactiviteit.    
  •  

    Hiervan uitgaand  kun je het samenvatten door te zeggen dat de deelneemsters bij alle facetten van het programma actief betrokken worden, maar daar binnen ook hun eigen weg kunnen gaan.

     

    Dit betekent  concreet:

    1. De maaltijden samen klaargemaakt en gegeten worden.
    2. De voorbereiding en uitvoering van de  (stilte) vieringen een gezamenlijke verantwoording en inbreng heeft.
    3. Er een persoonlijke inbreng op prijs gesteld wordt waarbij tevens een “open” en respectvolle houding naar de ander in de gesprekken en ontmoetingen is.
    4. Er ruimte is om een eigen, individuele activiteit te doen (bijv. tijdens het middag keuze programma ).
    5. Dat we in de ruimte die de appartementen bieden, rekening houden met elkaar.
    6. Dat het thema en de begeleiding ervan door de OK Vrouwenbond “gedragen” wordt en dat de OK Vrouwenbond  van hun mogelijkheden om aan deze activiteit bekendheid te geven zo goed mogelijk gebruik zullen maken om zo een zo groot mogelijk groep te kunnen bereiken.

                           

    Ik ga op reis…naar Jannum en neem mee…

    • Wandelschoenen of een fiets met een klein rugzakje.
    • Als u wilt schilderen of een mandala gaat maken,en met eigen materiaal wilt werken, dan dat wel meenemen.  (Er zijn ook materialen aanwezig).
    • Een eigen geloofsverhaal.
    • Een CD met muziek die bij het geloofsverhaal past.
    • Als u een tekst/ gedicht heeft wat bij het geloofsverhaal past en wat in de stilteviering gelezen zou kunnen worden, dan die tekst mee nemen.
    • Een kussen en/of krukje om in de kerk op te zitten. (Net als in de middeleeuwen).
    • Heeft u het  boekje van Joris Vercammen,Oud- en nieuw- katholiek, dan kunt u dat meenemen. Het eerste hoofdstuk: “geloof en ongeloof”, zal de  gespreksleidraad zijn voor het thema. Bent u niet in het bezit van dit boekje dan zijn er kopieën van dit hoofdstuk beschikbaar.

    Linnengoed is aanwezig, wel zelf handdoeken e.d. meenemen.

    • Als u wilt fietsen zelf wel een fiets meeneemt.

    Voor september 2012 hebben we als thema: “Wat is geloven voor jou?”

    Dit is ook de kapstokvraag rond het hoofdstuk geloof en ongeloof, uit Oud- en nieuw- Katholiek, van Joris Vercammen. Van de deelneemster vragen we een lied op CD mee te nemen wat past bij hun geloofsverhaal. In de stiltevieringen willen we de mee gebrachte muziek een plek geven en de daarbij behorende geloofsverhalen door de bij behorende personen laten verwoorden in het moment van de stilteviering genaamd: “de gedachten van vandaag”. Degenen wiens muziek we beluisteren tijdens de stilte- viering bereiden die viering dus ook voor en zijn dan vrij gesteld van andere taken. Er ligt een basis liturgie klaar en er worden materialen voor de eigen inbreng zoals teksten, liederen en een  bijbel aangereikt door de organisatie.

    De organisatie is voor deze keer in handen van Rina Homan, Gonnie van der Meer, Klaske Scholte en Janneke Lettinga.

     

     

      Film van mevr. Rina Homan: Pelgrimeren Jannum 2012.

     

     

     

    “Pelgrimeren in Jannum” is geëvalueerd op 17 november 2012 in Utrecht.

    Van de 10 deelneemsters waren er 6 aanwezig en zij vonden allen de Pelgrimage geslaagd. Dat wil niet zeggen dat er geen verbeteringspunten waren te benoemen maar dit weekend op zich hebben we allen als “bijzonderervaren.. Enkele opmerkingen die hier bij genoemd kunnen worden zijn:

    • “Ik ging er heen en dacht geen eigen geloofsverhaal te hebben. Nu blijkt dat ik er wel drie heb”.
    • “Ik ging er heen zonder een bepaalde verwachting, nieuwsgierig, open. Het bleek een bijzonder weekend te zijn met goede ontmoetingen en veel om over na te denken en mee te nemen”.
    • “Ik heb nog nooit zoveel gehuild”.
    • “Ik had mijn geloofsbelijdenis mee als geloofsverhaal, maar toen ik de persoonlijke verhalen van anderen hoorden dacht ik, ach ja, zó had het ook gekund. Nooit aan gedacht. Het geeft niet, zó kon het ook. Misschien voor een volgende keer.”
    • “Prachtige teksten en muziek gehoord, ontroerend en persoonlijk”.
    • “Het daar geschilderde schilderij heeft thuis een plaatsje gekregen en roept nog steeds de gevoelens en herinneringen  en de bedoeling op toen ik het maakte. Het maakt me blij”.
    • “De stilte momenten, geweldig!”
    • “Goede gesprekken gehad, die me “verder” geholpen hebben”.
    • Het plekje en het kerkje waren “goed”. Om te fietsen, te wandelen was de omgeving goed.

     

    Verder werd nog genoemd:  

    • Tijd van het jaar was goed.
    • Om soms te moeten improviseren was niet erg , te denken valt aan het feit dat er een stoel mee naar de kerk genomen moest worden, verschillende huisjes waren enz.
    • De activiteiten voor het middagprogramma “super” waren, te denken valt aan het bezoek van de stoepa, de zeedijk, de fiets/wandel mogelijkheden en het schilderen.
    • Het feit dat de huisjes alleen voor een kleine groep mogelijkheden geeft was op zich jammer. Dat is niet bezwaarlijk als de groep deelneemsters klein is maar een tweede locatie voor een grotere groep werd als suggestie mee gegeven. Daar op doorpratend werd ook de suggestie genoemd om dan twee keer een weekend te houden of eens anders. Hoe dat praktisch in te vullen hebben we open gelaten.
    • Het alleen voor vrouwen te organiseren of “gemengd” hebben we besproken. Zeker in de start fase dit alleen voor vrouwen houden want mannen erbij brengt een andere sfeer. De mogelijkheid wel open houden.

     

     

     

     

    De Stilte vieringen.

    De voorbereidingen in het groepje die de dienst voor bereiden  was bijzonder en intiem.

    De vieringen kregen zo ieder een eigen karakter, al naar de ideeën en keuzes  van de deelneemsters. Blijkbaar gaf het stramien van de Stilteviering daar voldoende ruimte voor.

    De stiltes waren even wennen maar werden nadien  “geweldig” genoemd. Het  samenzijn in het kerkje was “goed”. De persoonlijke verhalen en muziek erg mooi.

     

     

     

    Samenvattend zou je kunnen zeggen dat bij het “uitgangspunt pelgrimeren” het deel:

    Dat de voorbereiding en uitvoering van de (stilte)vieringen een gezamenlijke verantwoording en inbreng heeft, waarbij een open en respectvolle houding naar de ander is. Dit deel is zeker geslaagd en heeft  allen geraakt. Wel ligt hier nog ruimte om een activiteit te laten voorbereiden terwijl er een groep kookt, een deel de Stilte viering voorbereid. Iets wat zijn plek vind in de DSG. Hier ligt dus nog een taak in de voorbereiding. Het zelf meenemen van een zitplaats werd niet als storend ervaren.

     

     

     

     

     

     Conclusies trekken.

     

    Tot slot een aantal constateringen van de organisatie.

    • Er is behoefte aan uitbreiding van de mensen op wie men een beroep kan doen t.a.v. de organisatie, zeker als een van de twee verhindert is blijkt dat twee mensen kwetsbaar zijn.
    • Er is behoefte aan een bepaalde “bedding”waar de organisatie voor ideeën, ondersteuning en praktische uitwerking een beroep op kan doen. Hier ligt een aanbod van de vrouwenbond., om als zelfstandige commissie onder hun vleugels te werken. Ook wordt er na gedacht of de OK Kerngroep Friesland hiervoor mogelijkheden biedt. In april is er een presentatie over dit weekend in de kerngroep Friesland.
    • Er is een presentatie  van “Pelgrimeren in Jannum”geweest door de Ned. Werkgroep van het Oecumenisch Forum van Europese Christenvrouwen (Efecw) door Femmy Janson. Met name de jonge vrouwen (YWS-Efecw )wilden hier meer over weten en  er worden momenteel plannen gemaakt voor een bijeenkomst in Jannum van de betreffende beleidsgroep.  
    • Er ligt nog een vraag open wat nu de doelgroep zou kunnen zijn. Religieus, oecumenisch/ Oud katholiek of mensen die in pelgrimeren geïnteresseerd zijn. En hoe bereik je die dan.