NOVA dag in Krommenie voorjaar 2010

NOVA dag in Krommenie voorjaar 2010

NOVA dag in Krommenie voorjaar 2010 Novadag in Krommenie.
 
Op dinsdag 16 maart was het weer zover ! De eerste Novadag van 2010. Dit keer waren we in Krommenie, waar ons een warm welkom wachtte met heerlijke verse koffie en koekjes in de vorm van kuikentjes. De deelnemers druppelden binnen en al gauw was het een geroezemoes van jewelste en een hartelijk weerzien van elkaar. ... Lees verder>>

 Novadag in Krommenie.
 
Op dinsdag 16 maart was het weer zover ! De eerste Novadag van 2010. Dit keer waren we in Krommenie, waar ons een warm welkom wachtte met heerlijke verse koffie en koekjes in de vorm van kuikentjes. De deelnemers druppelden binnen en al gauw was het een geroezemoes van jewelste en een hartelijk weerzien van elkaar. Dat deze dagen aanslaan mag blijken uit de deelname uit het hele land. Er waren bijvoorbeeld mensen uit Ede, Apeldoorn en Doesburg.
 
Na de koffie was het tijd voor de geschiedenis van de mooie schuilkerk. Al bijna 400 jaar wordt hier gekerkt. In het begin was de plaats van bijeenkomst de stal van de boerderij die ervoor stond. In de loop van de tijd zijn er wat verbouwingen geweest om uiteindelijk tot dit resultaat te komen. Door meneer Van Amersfoort werd verteld over de mooie dingen in de kerk, zoals over de communiebank. De verschillende symbolen daarin zijn in heldere kleuren geschilderd. Het geeft een heel andere indruk van een communiebank dan we van onze andere kerken gewend zijn.
Er waren ook twee zeer oude kazuifels tentoongesteld. Wat een prachtig handwerk werd er toch geleverd in die tijd. De Godslamp had ook iets bijzonders. Hij werd geflankeerd door rondborstige zeemeerminnen. Voor een kerk een ongewone zaak. Ook het orgel kreeg aandacht.
 
Na de uitleg vierden we een korte middagdienst waarbij het mooie geluid van het orgel tot leven kwam door de handen van Fiete Smit-Maan. Lien de Jong en Martine Liebler gingen voor in de dienst, zodat we gezegend aan de lunch konden beginnen.
 
De middag werd besteed aan het bezichtigen van de oude huizen van Krommenie en van een tweetal kerken. Twee gidsen waren ter beschikking omdat de groep nogal groot was. De houten Doopsgezinde kerk heeft in de consistoriekamer een prachtige authentieke 'smuiger'. Dat is een schouw die betegeld is. In dit geval met tegels met voorstellingen uit de bijbel. Kijkers van het televisieprogramma 'Het mooiste pand' weten gelijk wat ik bedoel.
Hierna zagen we de grote Sint Nicolaaskerk, een groot stenen gebouw met een totaal andere uitstraling. Vanuit deze kerk is de Krommeniese parochie in de Reformatie verdreven. Ook hier wist de gids weer een mooi verhaal te vertellen.
 
Zo langzaamaan werd het tijd voor een kopje thee en togen we weer naar de OK-pastorie waar mevrouw Dejonge alles al klaar had staan. Iedereen zocht een plaatsje en liet het warme vocht goed smaken. Ook de inhoud van de schaal met paaseitjes slonk zienderogen.
 
Het was weer een leuke, leerzame, maar vooral gezellige dag. Nadat we mevrouw Dejonge hartelijk hadden bedankt, gingen we allemaal weer huiswaarts.
 
Netty van Tartwijk